Vrijspraak verboden wapenbezit voor creditcardmesje

Vrijspraak verboden wapenbezit voor creditcardmesje

Op 19 oktober 2018 heeft het gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak over verboden wapenbezit.

Vrijspraak verboden wapenbezit voor creditcardmesje

De verdachte in deze zaak werd verdacht van verboden wapenbezit. De verdachte werd er immers van verdacht op Schiphol een wapen, namelijk een creditcardmes, voorhanden te hebben gehad.

 

Wat is een creditcardmes?

Een creditcardmes is een opvouwbaar mesje, dat ingeklapt de vorm van een creditcard heeft. Hierdoor is het gemakkelijk mee te nemen en het is niet gelijk als mes herkenbaar. Het is een verhuld wapen en een verboden wapen op grond van de wet.

 

Standpunt strafrechtadvocaat verboden wapenbezit

De strafrecht advocaat van de verdachte heeft in hoger beroep gesteld dat de verdachte moet worden vrijgesproken van verboden wapenbezit, omdat de verdachte zich er niet bewust van was dat hij een wapen bij zich had. De verdachte heeft verklaard dat hij het creditcardmesje lang geleden heeft gekocht, het toen in zijn portemonnee heeft gestopt in een apart vakje en het vergeten was. De strafrechtadvocaat stelt dat de verdachte uitvoerig heeft aangegeven hoe een en ander is gegaan.

 

Oordeel gerechtshof Amsterdam

Het gerechtshof stelt allereerst dat voor een veroordeling van verboden vuurwapenbezit nodig is dat de verdachte zich in meer of mindere mate bewust is geweest van de aanwezigheid van het wapen. Het hof heeft hiervan niet de overtuiging gekregen, gelet op het dossier, de verklaring van de verdachte en het pleidooi van de strafrechtadvocaat. Toen de verdachte werd gecontroleerd op Schiphol was hij er volgens het hof niet in enige mate van bewust dat hij het creditcardmesje in zijn portemonnee bij zich droeg. Al met al is het gerechtshof Amsterdam dan ook van oordeel dat niet wettig en overtuigend is bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan verboden wapenbezit, waardoor hij hiervan is vrijgesproken.

 

Soortgelijke zaak

In een soortgelijke zaak pakte het nadeliger uit voor de verdachte. Een verdachte had eveneens een creditcardmesje aangeschaft, het in zijn portemonnee gestopt en was het vergeten. Toen hij vervolgens op vakantie wilde via Eindhoven Airport pikte de marechaussee hem eruit, omdat hij het creditcardmesje in zijn portemonnee had. Hij kreeg een geldboete. De verdachte wilde echter militair worden, maar een overtreding van de Wet Wapens en Munitie zette daar een dikke streep door. De straf was dus indirect hoger, hij kon immers geen militair meer worden. Door het feit dat hij was vergeten dat hij een creditcardmesje bij zich droeg, kon hij zijn gewenste beroep niet meer uitoefenen. Het is daarom niet onverstandig om een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen indien u verdacht wordt van een soortgelijk incident.

 

Strafrechtadvocaat verboden wapenbezit

Deze zaak is een goed voorbeeld van het feit dat een strafrecht advocaat voor u een zo laag mogelijke straf, of zoals in dit geval zelfs vrijspraak, zal bereiken. De raadsman zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor verboden wapenbezit direct gratis en vrijblijvend contact met u op. Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo!