Strafrechtadvocaat – belediging

Het is natuurlijk niet netjes om iemand te beledigen en al helemaal niet wanneer iemand in functie is, zoals een politieman, brandweerman of ambulancepersoneel. De vraag is nu, is belediging strafbaar of is het gewoon niet netjes? Vandaag allerlei informatie over belediging in dit artikel.

Belediging, wat houdt het in?

Vrijwel alle strafbare feiten staan opgesomd in het Wetboek van Strafrecht, maar voor belediging is niet één artikel aan te wijzen. Belediging is namelijk terug te vinden in verschillende strafbare feiten:

  • Eenvoudige belediging (artikel 266)= opzettelijke belediging die niet onder smaad valt. Er is geen sprake van smaad, maar iemands goede naam wordt toch aangetast.
  • Smaad (artikel 261) = opzettelijk iemands goede eer of naam aantastenà slechte of nare dingen over iemand anders zeggen, waardoor hij een slechte naam krijgt of in een negatief daglicht komt te staan.
  • Laster (artikel 262)= iemand ergens vals van beschuldigingen, terwijl je weet dat hij zij dat niet heeft gedaan/onschuldig is.

Eenvoudige belediging

Eenvoudige belediging wordt ook wel een klachtdelict genoemd. De verdachte kan namelijk pas strafrechtelijk vervolgd worden wanneer het slachtoffer aangifte heeft gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) kan dan besluiten om de verdachte alsnog te vervolgen.
 

Smaad

Smaad houdt in dat er opzettelijke slechte dingen over iemand worden gezegd, waardoor deze persoon in een slecht daglicht komt te staan. Het is van belang dat dit opzettelijk bedoeld, je moet echt de intentie hebben om die andere persoon in een slecht daglicht te zetten. Smaad kan ook alleen vervolgd worden wanneer het slachtoffer aangifte heeft gedaan en is dus ook een klachtdelict.
 

Laster

De verdachte is strafbaar wanneer het slachtoffer aangifte heeft gedaan en stelt dat de verdachte zijn goede naam heeft beschadigd doordat de verdachte hem ergens van heeft beschuldigd, terwijl hij onschuldig is.
 

Belediging ambtenaar in functie

Als u een ambtenaar in functie, bijvoorbeeld een politieagent, beledigt dan is dat een strafverzwarende omstandigheid. In veel gevallen zal u voor belediging een geldboete rond de €150 en €200 krijgen, maar bij een ambtenaar in functie zal de geldboete aanzienlijk hoger zijn. Als u de ambtenaar in functie uitscheld dan is er al sprake van belediging, probeer dus een politieagent niet uit te schelden.
 

Straffen voor belediging

Voor eenvoudige belediging bedraagt de maximale gevangenisstraf 3 maanden, voor smaad 6 maanden en voor laster zelfs maximaal 2 jaar. Deze maximum straffen worden vrijwel nooit opgelegd, maar wat voor straf kunt u dan verwachten? Uit de richtlijnen van het OM volgen de volgende straffen:

  • Mondelinge smaad – geldboete van €275
  • Smaadschrift – geldboete van €350
  • Lasterlijke aanklacht €700
  • Belediging niet in het openbaar – geldboete €150
  • Belediging in het openbaar – geldboete €200
  • Belediging van een ambtenaar in functie -  geldboete €600

Bovenstaande straffen zijn geen garantie in uw situatie, maar hierbij heeft u alvast een beeld wat u eventueel zou kunnen gebeuren. Wilt u meer informatie wat u eventueel zou kunnen verwachten, neem dan gratis contact op met een van onze advocaten. Wij willen u graag helpen en beantwoorden uw vragen geheel vrijblijvend.
 

Strafbeschikking bij belediging

Het OM kan ervoor kiezen u niet voor de rechter te laten komen, maar u te straffen middels een strafbeschikking. U wordt dan uitgenodigd voor een OM-zitting bij de Officier van Justitie en krijgt een strafbeschikking. Deze strafbeschikking zal een geldboete of taakstraf inhouden. Een strafbeschikking leidt net als een straf van de rechter tot een aantekening op uw justitiële documentatie (strafblad), onthoud dit dus goed! Wanneer u het niet eens bent met de strafbeschikking dan heeft u 14 dagen de tijd om in verzet te gaan.

Heeft u een strafbeschikking ontvangen dan adviseren wij altijd om eerst contact op te nemen met een ervaren strafrechtadvocaat. Onze advocaten weten wat een reële straf is. Daarnaast kunnen zij ook onderzoeken of er ontlastend bewijs is, waardoor u wellicht wordt vrijgesproken.
 

Advocaat van Strafrecht-Advocaat.nl

Onze advocaten zijn allemaal aangesloten bij de Orde van Advocaten en bij de Nederlandse Vereniging voor Strafrecht Advocaten (NVSA). Wij zijn dus specialisten op het gebied van strafrecht en weten dan ook als geen ander wat u te wachten staat in een strafzaak. Wanneer u een advocaat van Strafrecht-Advocaat.nl wilt dan is dat heel snel en eenvoudig geregeld. U vult het onderstaande formulier in en een van onze advocaten neemt zo spoedig mogelijk contact met u op. Wij werken ook op basis van Pro Deo, waardoor u gratis rechtsbijstand kunt krijgen. Wij onderzoeken of u hiervoor in aanmerking komt en doen voor u de aanvraag voor gratis rechtsbijstand. Als blijkt dat u niet in aanmerking komt dan spreken wij een vaste prijs af of een goedkoper uurtarief, waardoor u niet voor nare verassingen komt te staan. Strafrecht-Advocaat.nl staat voor een gratis en ervaren advocaat voor iedereen!