Strafrechtadvocaat – verdacht van hennepteelt?

Is er bij u thuis een inval gedaan en is er een hennepkwekerij opgerold? Mag de politie zomaar uw huis betreden? En hoe weet de politie eigenlijk dat er een hennepkwekerij bij u thuis was? Wat zijn uw rechten tijdens een politieverhoor? Wat kan ik verwachten? Allerlei vragen die bij u op kunnen komen als er bij u thuis een hennepkwekerij is opgerold en u wordt verdacht van hennepteelt.

Dagvaarding ontvangen?

Als u een dagvaarding ontvangt in uw strafzaak voor een hennepplantage, hennepteelt of een Wietplantage (wiethok), is er vaak een inval door de Politie geweest. Meestal is er een anonieme tip (misdaad anoniem) geweest, heeft men een warmtemeting gedaan of hennep of wiet geroken. Met de dagvaarding wordt u dan opgeroepen om voor een rechter te verschijnen. Dit kan een politierechter zijn, maar ook de meervoudige kamer. De Meervoudige kamer bestaat uit 3 rechters en zij doen na 14 dagen uitspraak. De politierechter zit alleen en doet na de zitting meteen uitspraak. Ook kan de politierechter maximaal 1 jaar gevangenisstraf opleggen, terwijl de meervoudige kamer de maximale gevangenisstraf van het betreffende strafbare feit kan opleggen en TBS.

Wanneer u voor de rechter moet verschijnen is het altijd verstandig om een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen. Onze advocaten hebben veel ervaring met hennepzaken en weten dan ook als geen ander hoeveel impact een strafzaak op u kan hebben en wat de gevolgen zijn.
 

Uw rol bij de hennepkwekerij

Wanneer u voor de rechter moet verschijnen in verband met een hennepkwekerij dan gaat de rechter onderzoeken wat uw mate van betrokkenheid is bij de hennepkwekerij en wat uw rol was. Als u het feit samen met iemand anders heeft gepleegd, dan wordt de straf vaak 25% hoger wegens medeplegen. Voor medeplegen is een bewuste, nauwe en volledige samenwerking vereist gericht op het telen van de hennep. Als de rechter tot het oordeel komt dat u slechts een kleine rol had, dan wordt er ook wel gesproken van medeplichtigheid. Van medeplichtigheid kan bijvoorbeeld sprake zijn als u een ruimte verhuurd heeft aan de verdachte en zo betrokken bent geweest bij de hennepkwekerij. Wanneer de rechter tot het oordeel medeplichtigheid komt dan wordt uw straf 33%. 
 

Diefstal elektriciteit bij hennepkwekerij

Wanneer er een hennepkwekerij wordt opgezet, dan zal er opeens veel meer energie gebruikt worden dan voorheen. Als er bij een opgerolde hennepkwekerij ook diefstal van elektriciteit wordt ontdekt, dan wordt er een hogere straf door de rechter opgelegd. Bij diefstal van elektriciteit wordt in veel gevallen de straf verhoogd met een taakstraf van 20 uur.
 

Ontnemingsvordering

Als uw hennepkwekerij is opgerold dan wordt er ook onderzocht of u eerdere oogsten heeft gehad. Kunnen deze eerdere oogsten worden vastgesteld, dan gaat de rechter berekenen wat u daarmee heeft verdiend. Deze verdiensten worden wederrechtelijk verkregen voordeel genoemd en vaak zal het gaan om een schatting. Als de rechter een ontnemingsmaatregel oplegt, dan zal hij ook minder straf opleggen. De rechter doet dit omdat anders de straf te zwaar wordt en niet meer in verhouding staat tot het strafbare feit. Toch zal de ontnemingsvordering u diep raken, want het kan om grote geldbedragen gaan die u wellicht niet 1,2,3 paraat heeft. Onze advocaten zullen tijdens de zitting er dan ook alles aan doen om een hoge ontnemingsvordering te voorkomen. Wilt u meer weten over de straffen die u kunt verwachten bij een opgerolde hennepkwekerij? Neem dan of contact met ons op, of bekijk dit artikel.
 

Opgepakt, wat nu?

Sinds 1 maart 2016 mag er een advocaat aanwezig zijn tijdens het politieverhoor van een aangehouden verdachte. Als u hier gebruik van wilt maken kan de advocaat u helpen met het afleggen van een verklaring, het controleren van de verklaring en melden wanneer u zich beter kunt beroepen op uw zwijgrecht. Helaas kan het voorkomen dat wij niet aanwezig kunnen zijn tijdens een politieverhoor, maar wij hebben altijd een aantal tips die in elke situatie van pas komen:

  • Als u een verklaring heeft aflegt, dan vraagt de politie u om deze te ondertekenen. Voordat u de verklaring ondertekent, controleer deze driedubbel. Een afgelegde verklaring die is ondertekent kan namelijk heel moeilijk meer gewijzigd worden! Het wijzigen van een afgelegde verklaring lukt eigenlijk nooit.
  • Vertel alleen de dingen die u zeker weet of benadruk anders heel duidelijk dat u twijfelt en check of dit ook in de verklaring is opgenomen. Agenten zullen u misschien van de wijs proberen te brengen, maar houd vast aan wat u weet!
  • Als u iets niet wilt vertellen, doe dan een beroep op uw zwijgrecht. Twijfelt u of u iets wel of niet wilt zeggen? Doe dan ook een beroep op uw zwijgrecht, en bespreek de situatie later met uw advocaat. Een verklaring afleggen kan altijd nog,
     

Strafrechtadvocaat van Strafrecht-advocaat.nl

Onze advocaten zijn specialisten op het gebied van strafrecht en hebben veel ervaring met drugszaken. Wanneer u een dagvaarding heeft ontvangen, een inval van de politie of verdacht wordt dan staan wij u bij met goed en duidelijk juridisch advies. Wilt u meer weten of heeft u vragen, vul het contactformulier in en wij helpen u vrijblijvend. Strafrecht-advocaat.nl werkt ook op basis van Pro Deo, ook wel gratis rechtsbijstand voor onvermogende genoemd. Wij doen een aanvraag voor u en onderzoeken of u in aanmerking komt. Mocht onverhoopt blijken dat u toch niet in aanmerking komt, dan kunnen wij ook een vaste prijs of goedkoper uurtarief afspreken. Bij Strafrecht-advocaat.nl willen wij iedereen kunnen helpen, ook onvermogende!