Strafrechtadvocaat – winkeldiefstal

Winkeldiefstal is een vorm van diefstal en valt ook onder het algemene strafrechtartikel voor diefstal. Winkeldiefstal wordt vaak minder zwaar gestraft en wanneer u voor het eerst iets steelt uit een winkel, dan krijgt u vrijwel nooit een gevangenisstraf. U moet dan rekenen op een (fikse) geldboete, maar wanneer u vaker iets uit een winkel heeft gestolen en daarvoor ook is opgepakt, dan moet u rekening houden met een gevangenisstraf. Heeft u een dagvaarding ontvangen en wordt u verdacht van diefstal? Regel dan direct een ervaren strafrechtadvocaat via strafrecht-advocaat.nl.

KLIK HIER & VUL HET FORMULIER IN VOOR DIRECT GRATIS CONTACT MET EEN ERVAREN DIEFSTAL STRAFRECHT ADVOCAAT

Diefstal

Winkeldiefstal is een delict wat veelvuldig voorkomt en valt onder artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht. Diefstal is omschreven als: “hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie”.

Uit artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht zijn een aantal belangrijke bestanddelen te halen waaraan voldaan moet zijn wil de rechter u veroordelen voor winkeldiefstal:

 1. Het goed moet geheel of ten delen aan een ander toebehorenà je kan natuurlijk niet iets van jezelf stelen
 2. Je moet het oogmerk hebben om iets weg te nemenà je hebt de bedoeling om het voorwerp niet meer terug te geven, maar zelf te houden
 3. Je wilt het wederrechtelijk toe-eigenenà je hebt geen toestemming van de eigenaar of betaald
   

Straffen winkeldiefstal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor allerlei strafbare feiten richtlijnen opgesteld waarin de strafmaat voor de verschillende delicten is vastgelegd. Voor winkeldiefstal staan de volgende straffen genoemd in de richtlijn:

 • Waarde t/m €50 = geldboete van €200
 • Waarde 50 t/m 200 = geldboete van €350
 • Waarde 200 t/m 600 = geldboete van €600
 • Waarde 600 t/m 1000 = geldboete van €800
 • Waarde 1000 t/m 2500 = geldboete van €1100
 • Waarde 2500 t/m 5000 = taakstraf van 80 uur

Wanneer u een geprepareerde tas of kleding heeft gebruikt bij de diefstal, dan ziet de richtlijn er anders uit:

 • Waarde t/m €50 = taakstraf van 16 uur
 • Waarde 50 t/m 200 = taakstraf van 32 uur
 • Waarde 200 t/m 600 = taakstraf van 50 uur
 • Waarde 600 t/m 1000 = taakstraf van 60 uur
 • Waarde 1000 t/m 2500 = taakstraf van 80 uur
 • Waarde 2500 t/m 5000 = taakstraf van 100 uur
   

OM of TOM-zitting

Voor winkeldiefstal zal u of voor de politierechter moeten verschijnen of de Officier van Justitie maakt gebruik van buitengerechtelijk afdoening. Hiermee wordt bedoeld dat u niet voor de rechter hoeft te verschijnen, maar in gesprek gaat met de Officier van Justitie.

Bij een OM-zitting krijgt u een strafbeschikking aangeboden. Deze strafbeschikking zal een taakstraf of geldboete inhouden. Als u het eens bent met de strafbeschikking dan voldoet u deze en is de zaak daarmee afgerond. U krijg dan wel een aantekening op uw Justitiele documentatie wat het aanvragen van een VOG moeilijker kan maken. Wanneer u het niet eens bent met de strafbeschikking dan kan u in verzet gaan, maar onze advocaten kunnen dit ook voor u doen. Wij adviseren bij een strafbeschikking altijd om deze eerst te laten controleren door een ervaren strafrechtadvocaat, voordat u hem voldoet. U heeft 14 dagen de tijd om in verzet te gaan en dan wordt de zaak beoordeeld door een rechter. Misschien is de straf wel veel te hoog is bent u wel onschuldig, onze advocaten kunnen u daarbij helpen.

Een TOM-zitting lijkt op een OM-zitting, maar bij een TOM-zitting krijgt u een transactie. Een transactie moet u accepteren of weigeren en wanneer u deze weigert hoeft u niet in verzet te gaan maar ligt de bal als het ware bij de Officier van Justitie. De Officier van Justitie zal u dan waarschijnlijk dagvaarden en dan moet u voor de rechter verschijnen of hij laat de zaak gaan, omdat er misschien toch onvoldoende bewijs is. Neem altijd direct contact op wanneer u een uitnodiging heeft ontvangen voor een OM-zitting of TOM-zitting. Wij hebben hier veel ervaring mee en kunnen u adviseren wat u het beste kunt doen in uw situatie. Twijfel niet, maar neem vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.
 

Strafrechtadvocaat

Het contactformulier ingevuld? Dan neemt een van onze ervaren strafrechtadvocaat gratis contact met u op om de mogelijkheden van uw strafzaak te bespreken. Strafrecht-Advocaat.nl werkt ook op basis van Pro Deo, ook wel gratis rechtshulp genoemd. Wij bekijken altijd gratis voor of u hiervoor in aanmerking komt en regelen de aanvraag voor de gratis rechtsbijstand! Mocht uiteindelijk toch blijken dat u niet in aanmerking komt voor een Pro Deo advocaat, dan spreken wij vaak een vaste prijs af, zodat u weet waar u aan toe bent en u niet voor onaangename verassingen of hoge rekeningen komt te staan. Onze advocaten zijn aangesloten bij de Orde van Advocaten en bij de Nederlandse Vereniging voor Strafrecht Advocaten (NVSA), zij zijn dus specialisten op het gebied van strafrecht.  Een ervaren gratis Strafrechtadvocaat is dus voor iedereen bereikbaar, daar staat Strafrecht-Advocaat.nl voor!