Belediging politieambtenaar maar geen oplegging van straf of maatregel

Belediging politieambtenaar maar geen oplegging van straf of maatregel

De rechtbank Amsterdam heeft op 4 oktober 2019 uitspraak gedaan in een zaak over onder andere belediging.

Belediging politieambtenaar maar geen oplegging van straf of maatregel

De verdachte in deze zaak stond onder andere terecht voor belediging van een politieambtenaar.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

Eén van de beledigende uitlatingen waarvoor de verdachte terechtstond is het woord ‘mafkees’. De verdachte heeft bekend dat hij dit heeft gezegd tegen een verbalisant, nadat deze zijn tas had doorzocht en zijn schroevendraaier op de grond gooide. De rechtbank is van mening dat de verdachte niet op een passende manier werd bejegend door de verbalisant. Het achteloos en zonder kennelijk doel een paar meter verderop op de grond gooien van een schroevendraaier heeft de verdachte begrijpelijkerwijs gefrustreerd, mede gelet op de context van de controle, namelijk doorzoeking en fouillering waarbij niets illegaals werd aangetroffen. De rechtbank ziet het gebruik van het woord als een directe uiting van frustratie en niet dat de verdachte daarmee de opzet had tot belediging van de verbalisant. Hierdoor ontbreekt het beledigende karakter van deze uitlating, waardoor de verdachte van dit deel van de tenlastelegging is vrijgesproken.

Daarnaast heeft de verdachte andere uitlatingen naar de verbalisant gedaan. De rechtbank heeft waargenomen dat de verdachte dit heeft gezegd, gelet op de aanwezige camerabeelden. De verdachte heeft, nadat de situatie was gekalmeerd en de verdachte door de politie op de been was geholpen, de politieambtenaar mondeling beledigd.  De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte de politieambtenaar mondeling heeft beledigd.

 

Geen straf of maatregel

Gebleken is dat de verdachte op een vervelende manier is bejegend door de politie. Hij is na het ontstaan van irritaties aan beide kanten op een zeer disproportionele wijze aangehouden. Zo heeft de verdachte een schop gekregen van één van de aanhoudende agenten, terwijl hij al op de grond lag en in bedwang werd gehouden door een andere agent. De negatieve ervaring die de verdachte heeft moeten ondergaan nadat de politie besloot hem en andere inzittenden te controleren, is groot genoeg geweest en staat naar het oordeel van de rechtbank in geen verhouding tot de door verdachte geuite belediging. Leedtoevoeging door het opleggen van een straf zou deze disbalans enkel groter maken. Hierdoor is de rechtbank van mening dat het passend is om aan de verdachte geen straf of maatregel op te leggen.

 

Strafrechtadvocaat belediging

Zelf verdacht van belediging? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor belediging. De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor belediging direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.