Veroordeling  voor vervoeren en voorhanden hebben 620 kilo hennep

Veroordeling  voor vervoeren en voorhanden hebben 620 kilo hennep

De rechtbank Amsterdam heeft op 31 oktober 2018 uitspraak gedaan in een zaak over hennepteelt.

Veroordeling  voor vervoeren en voorhanden hebben 620 kilo hennep

De verdachte in deze zaak stond terecht voor betrokkenheid bij hennepteelt. Hij werd er immers van verdacht ongeveer 620 kilo hennep te hebben vervoerd en aanwezig te hebben gehad.

 

Oordeel rechtbank Amsterdam

De verdachte heeft op zitting verklaard dat hij met een bestelbus naar een loods is gereden en dat hij in deze loods is geweest. Uit onderzoek kwam informatie naar voren dat in de bus verdovende middelen zouden worden vervoerd. De verdachte werd vervolgens na observatie aangehouden. In de laadruimte van de bestelbus werden 19 in plastic verpakte balen aangetroffen, waar een sterke henneplucht vanaf kwam. De verbalisanten hebben de bestelbus naar het bureau overgebracht en tijdens deze rit vond één van de verbalisanten de hennepgeur zo sterk aanwezig in de cabine dat het raam meermalen is geopend om frisse lucht binnen te laten.

De verdachte heeft verklaard dat hij niet wist dat hij hennep vervoerde en dat hij geen henneplucht in de cabine van de bestelbus heeft geroken. De rechtbank volgt dit standpunt niet. Toen een verbalisant de zijdeur van de bestelbus had geopend rook hij al direct een hennepgeur. De rechtbank stelt dat de hennepgeur ook voorafgaand aan de aanhouding van de verdachte te ruiken moet zijn geweest in de laadruimte en in de cabine van de bestelbus. De rechtbank acht het dan ook volstrekt onaannemelijk dat de verdachte geen hennepgeur heeft geroken tijdens de rit en gaat er vanuit dat de verdachte de geur wel heeft geroken.

Daarnaast stelt de rechtbank dat de verklaringen die de verdachte heeft afgelegd over het incident onderling tegenstrijdig zijn, deels zijn aangepast aan de stand van de onderzoeksbevindingen in het dossier en deels in strijd zijn met de onderzoeksbevindingen in het dossier. Hierdoor acht de rechtbank de verklaring van de verdachte dat hij niet wist dat hij hennep vervoerde, ongeloofwaardig.

Gelet op de omstandigheid dat de verdachte zowel de huurder als de bestuurder van de bestelbus was en de omstandigheid dat in de cabine van de bus een sterke hennepgeur te ruiken was, acht de rechtbank Amsterdam bewezen dat de verdachte wist dat hij hennep vervoerde. Daarnaast had de verdachte als huurder en bestuurder van de bus de beschikkingsmacht over de hennep. De rechtbank acht dan ook bewezen dat de verdachte opzettelijk ongeveer 620 kilo hennep heeft vervoerd, zoals ten laste is gelegd. De verdachte is hiertoe veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden.

 

Strafrechtadvocaat hennepteelt

In deze zaak is goed te zien dat er zware straffen staan op betrokkenheid bij hennepteelt. Zelf verdacht van betrokkenheid bij hennepteelt? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor hennepteelt direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.