In de auto stappen met alcohol op: dat mag niet!

Rijden onder invloed: dat mag niet!

Strafrechtadvocaat in een zaak waar is gereden onder invloed van alcohol.

Iedereen is wel eens uitgenodigd voor een feestje of een etentje waarbij ze op voorhand zeggen: ik rij wel, ik drink niet… Dat is perfect, houden zo! Eenmaal op het feestje blijkt het toch gezelliger dan gedacht en komt het wel eens voor dat één wijntje meerdere wijntjes wordt… Nog steeds geen probleem, mits je maar niet in de auto stapt! Echter, sommige mensen nemen toch de verkeerde beslissingen en stappen wel in de auto en soms met hele nare gevolgen.

 

Aanhouding en verhoor bij de politie

Je kunt als automobilist op verschillende manieren met de politie in aanraking komen. Dit kan doordat je een fuik in rijdt waarbij iedereen verplicht is om te blazen, maar het is ook mogelijk dat er een melding wordt gedaan door een medeweggebruiker. Het gebeurt ook wel eens dat de politie zelf waarneemt dat iemand ‘vreemd’ rijgedrag vertoont op basis waarvan ze nader onderzoek instellen.

Als iemand door de politie wordt staande gehouden dan bestaat er de mogelijkheid om iemand te verplichten mee te werken aan een blaastest omdat het vermoeden bestaat dat iemand onder invloed van alcohol achter het stuur zit.

 

Rol van de strafrechtadvocaat in deze zaken

In alcoholzaken heeft de strafrechtadvocaat ook een rol. Bij ontvangst van het dossier kan de strafrechtadvocaat controleren of de politie zich heeft gehouden aan de regels die in dergelijke zaken gelden. Hierbij kan gedacht worden aan de tijd tussen aanhouding en het blazen op het politieverhoor, maar ook de geldigheid van de apparatuur dient in orde te zijn.

 

Strafrechtadvocaat kan een klaagschrift indienen

De strafrechtadvocaat kan eventueel ook een klaagschrift indienen indien het rijbewijs is ingenomen door de officier van justitie. Het indienen van een klaagschrift kan na de termijn van tien dagen waarbinnen de officier van justitie moet beslissen over de inhouding van het rijbewijs. Het klaagschrift moet ingediend worden bij de rechtbank waar de inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal plaatsvinden. Indien een klaagschrift wordt ingediend door de strafrechtadvocaat dan zal deze behandeld worden door de raadkamer van de rechtbank.

 

Behandeling op zitting in het bijzijn van de strafrechtadvocaat

Als iemand is aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol dan volgt doorgaans een zitting bij de officier van justitie of een zitting bij de Politierechter. Het Openbaar Ministerie hanteert doorgaans hogere strafeisen dan de rechtbank en daarom adviseren wij altijd om een advocaat mee te nemen naar zitting zodat deze namens u verweer kan voeren. Op de inhoudelijke zitting zal doorgaans een beslissing genomen moeten worden over de op te leggen straf maar ook over het rijbewijs: moet deze nog langer worden ingehouden of mag deze teruggegeven worden aan de verdachte.

 

Neem contact op met de strafrechtadvocaat

Bent u verzeild geraakt in een dergelijke situatie, neem dan direct contact op met een van onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten en samen kunnen we dan kijken wat we voor u kunnen betekenen.