Kind onttrekken aan gezag? Mag dat…

Kind aan ouderlijk gezag onttrekken mag niet.

Een actie waar hoge (gevangenis)straffen op staan.

Op 9 augustus 2023 stond ons kantoor een verdachte bij die ervan werd verdacht haar dochter van ruim zes maanden te hebben onttrokken aan het gezag én haar verborgen te hebben gehouden voor de opsporingsinstanties.

 

Feiten en omstandigheden

Het gezag was bij de moeder van het kind. Maar in mei 2022 heeft er een ondertoezichtstelling plaatsgevonden waar de moeder van op de hoogte is gesteld. Eind mei zijn er veiligheidsafspraken gemaakt tussen de moeder en de hulpverleningsinstantie. Twee van deze afspraken waren dat moeder niet met dochter mocht vertrekken én dat zij bereikbaar moest zijn voor de hulpverleningsinstanties. Begin juni 2022 is moeder samen met de vader van het kind vertrokken met een camper naar het buitenland: bestemming onbekend.

In mei hebben vader en moeder al voorbereidingen getroffen voor hun vertrek. De camper moest gerepareerd worden. Moeder betaald de reparatie én vader zei tegen de garagist: “Ik ga binnenkort op reis met mijn vrouw en kind.” In juni 2022 zijn de ouders daadwerkelijk vertrokken met de baby. Zij zijn bij de grens van Servië staande gehouden met valse kentekenplaten en hebben meerdere geldopnames in het buitenland gedaan. In september 2022 werden vader en moet met de baby aangetroffen op een parkeerplaats in Oldenzaal. Zij kwamen terug naar Nederland voor gasflessen en wilden daarna doorreizen naar Denemarken.

 

Aanhouding politie

De politie heeft vader en moeder aangehouden en naar het arrestantencomplex gebracht. Hier werden beide verdachten gehoord over de strafbare feiten waarvan zij werden verdacht. Zowel vader als moeder heeft een verklaring afgelegd over de feiten. Zij zijn na enkele dagen in vrijheid gesteld en konden hun proces in vrijheid afwachten. De baby werd bij een pleeggezin ondergebracht alwaar zij nu nog steeds verblijft. Vader is uit beeld geraakt en moeder heeft wekelijks contact met haar dochter.

 

Zitting bij de Meervoudige Kamer van de Rechtbank

De zaak werd op woensdag 9 augustus 2023 behandeld bij de Meervoudige Kamer van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen. Moeder werd bijgestaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat van ons kantoor. Vader was niet aanwezig bij de zitting en is ook niet meer in beeld bij de hulpverlening aangaande hun dochter. De officier van justitie eiste voor vader een gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden waarvan 3 maanden onvoorwaardelijk. Tegen moeder werd een taakstraf geëist van 180 uren en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden. De strafrechtadvocaat van de moeder heeft een geheel voorwaardelijke straf verzocht met een behandelverplichting voor moeder. Voor vader was er geen strafrechtadvocaat aanwezig en is dan ook geen verweer gevoerd.

 

Uitspraak rechtbank

In een strafzaak bij de Meervoudige Kamer wordt er doorgaans niet op dezelfde dag uitspraak gedaan. In deze zaak wordt er uitspraak gedaan op woensdag 23 augustus 2023. Indien moeder het niet eens is met de uitspraak dan heeft zij twee weken de tijd om hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak van de rechtbank. Haar strafrechtadvocaat zal haar hier in adviseren.