Vrijspraak openlijke geweldpleging door voetbalsupporters

Vrijspraak openlijke geweldpleging door voetbalsupporters

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 25 januari 2019 uitspraak gedaan in een zaak over openlijke geweldpleging.

Vrijspraak openlijke geweldpleging door voetbalsupporters

De verdachte in deze zaak stond terecht voor openlijke geweldpleging. Hij werd ervan verdacht openlijk in vereniging geweld te hebben gepleegd tegen verbalisanten, door (volle) blikjes bier te gooien, dan wel flessen en te hebben geslagen en gestompt tegen het lichaam van verbalisanten.

 

Feiten en omstandigheden

Het gaat in deze zaak om openlijk geweld na de voetbalwedstrijd Ajax-Celtic. Een menigte Celtic-supporters begon agressief te schreeuwen in de richting van de politie en de ME. De sfeer werd erg grimmig en er braken ernstige ongeregeldheden uit. Door de Celtic-supporters zijn in de richting van de ME en de politie bierflessen, wijnflessen, volle bierblikjes en andere goederen gegooid. In totaal zijn er 8 politieambtenaren gewond geraakt, als gevolg van in hun richting gegooide voorwerpen en door fysiek geweld, zoals vuistslagen in het gezicht.

 

Standpunt strafrechtadvocaat openlijke geweldpleging

De strafrechtadvocaat van de verdachte heeft zich op het standpunt gesteld dat de verdachte moet worden vrijgesproken van openlijke geweldpleging, door het gebrek aan overtuigend bewijs.

 

Oordeel gerechtshof Amsterdam

Iemand is slechts strafbaar voor openlijke geweldpleging indien is vast komen te staan dat diegene een voldoende significante intellectuele of materiële bijdrage heeft geleverd aan het geweld, terwijl deze bijdrage zelf niet van gewelddadige aard hoeft te zijn. Het gerechtshof Amsterdam kan niet met een mate van zekerheid vaststellen dat de verdachte bierblikjes of andere voorwerpen heeft gegooid naar politieambtenaren. Er ontstond een chaotische situatie ten tijde van de ten laste gelegde feiten, waardoor het mogelijk is dat de verdachte ten onrechte is aangemerkt als de man die een bierblikje en een fles naar politieambtenaren heeft gegooid. Ook blijkt het signalement van de gooier voor wat betreft de haarkleur niet goed te passen bij het uiterlijk van verdachte. Een ander signalement past weliswaar op de verdachte, maar is onvoldoende onderscheidend ten opzichte van andere personen die bij de openlijke geweldpleging betrokken waren. Tot slot oordeelt het gerechtshof dat verschillende personen hebben verklaard dat zij de verdachte geen voorwerpen hebben zien gooien. Het dossier bevat evenmin bewijs dat de verdachte een of meer politieambtenaren heeft geslagen of gestompt. De verdachte is derhalve van de gehele tenlastelegging vrijgesproken.

 

Strafrechtadvocaat openlijke geweldpleging

De verdachte in deze zaak is, mede door het pleidooi van de strafrechtadvocaat, vrijgesproken. Zelf verdacht van openlijke geweldpleging? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijk straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor openlijke geweldpleging direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.