Openlijke geweldpleging in parkeergarage

Openlijke geweldpleging in parkeergarage

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft op 5 maart 2019 uitspraak gedaan in een zaak over openlijke geweldpleging.

Openlijke geweldpleging in parkeergarage

De verdachte in deze zaak stond terecht voor openlijke geweldpleging. Hij werd er immers van verdacht in een parkeergarage geweld te hebben gebruikt tegen een groep personen, samen met een medeverdachte.

 

Oordeel rechtbank Zeeland-West-Brabant

In de vroege ochtend op de desbetreffende dag heeft er een geweldsincident plaatsgevonden verdeeld over verschillende verdiepingen van een parkeergarage, tussen een groep van tien personen en de verdachte en de medeverdachte. De groep stond met twee auto’s in de garage geparkeerd en de verdachte en medeverdachte stonden met hun partners ook met twee auto’s in de parkeergarage geparkeerd.

Er was onenigheid binnen de groep van tien personen, de verdachte en medeverdachte hebben de boel in eerste instantie willen sussen, maar deze actie werd niet goed ontvangen. De verdachte en medeverdachte stapten in de auto’s en wilden de parkeergarage verlaten, maar daarvoor moesten ze eerst langs de groep die midden op de rijbaan stond. De groep uitten verbaal geweld en schopten tegen de auto. De verdachten zijn vervolgens doorgereden en een aantal meter verder is de medeverdachte uit de auto gestapt en heeft zijn jas uitgetrokken. De verdachte is vervolgens ook uitgestapt, waarna ze naar de groep zijn gelopen. Er is een vechtpartij ontstaan, waarbij klappen over en weer zijn gevallen. De rechtbank is van mening dat de verdachte en de medeverdachte zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van geweld tegen de groep door klappen te geven aan personen uit de groep. De openlijke geweldpleging wordt dan ook wettig en overtuigend bewezen verklaard ten aanzien van dit incident.

Vervolgens zijn de verdachte en de medeverdachte in de auto gestapt en zijn ze naar een andere verdieping gereden. Vervolgens stopt de auto en stapt de medeverdachte opnieuw uit. Hij pakt een dopsleutel en een vissersmesje uit de kofferbak en rent daarmee naar de groep personen. De auto rijdt verder en even later stapt ook de verdachte uit. Er ontstaat opnieuw een geweldsincident, waarbij drie personen steek- en snijwonden hebben opgelopen. De rechtbank is van mening dat de verdachte niet als medepleger kan worden aangemerkt bij het incident waarbij een mes is gebruikt. Er kan immers niet worden vastgesteld dat de verdachte personen met een mes heeft gestoken, dan wel dat hij op de hoogte was dat zijn broer een mes uit de auto had meegenomen. De rechtbank spreekt de verdachte voor dit deel van de tenlastelegging dan ook vrij.

 

Strafoplegging

De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 40 uur. Wanneer deze taakstraf niet naar behoren wordt verricht, zal vervangende hechtenis worden opgelegd voor de duur van 20 dagen.

 

Strafrechtadvocaat openlijke geweldpleging

Zelf verdacht van openlijke geweldpleging? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor openlijke geweldpleging direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo!