Strafrechtadvocaat: een essentieel beroep!

Strafrechtrechtadvocaat: een essentieel beroep!

Een dag uit het leven de strafrechtadvocaat ten tijde van corona: het werk van een strafrechtadvocaat gaat gewoon door.

Heel Nederland is weer in lock down, we mogen niet meer naar de bioscoop, niet meer een gezellig middagje gaan winkelen en een kop koffie in de plaatselijke horecazaak is ook uit den boze. De scholen zijn dicht, er mag niet meer gesport worden en we worden vriendelijk doch dringend verzocht om thuis te blijven. Mensen met essentiële beroepen worden echter wel op hun werk verwacht en zij moeten het maar zien te regelen, gelukkig is in dat in de meeste gezinnen ook wel het geval.

 

Strafrechtadvocaat ten tijde van corona

Vol spanning wacht ook de strafrechtadvocaat de laatste persconferentie weer af, mogen we blijven werken of niet… Gaan de rechtbanken dicht zoals in maart 2021 het geval was, of niet? En het verlossende woord is er: de strafrechtadvocaat mag blijven werken en de rechtbanken blijven open.

Maar wat betekent dat voor ons als strafrechtadvocaat? Eigenlijk gewoon dat het werk doorgaat zoals dat altijd het geval was.

 

Rechtsbijstand door de strafrechtadvocaat

Corona kent geen rem en laat zich niet beteugelen… Dit betekent dat ondanks corona de politieverhoren en de zittingen wel doorgang vinden. Hierbij wordt er wel rekening gehouden met de geldende maatregelen. Zo vinden politieverhoren doorgaans plaats in grotere ruimtes of deels telefonische. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de geplande zittingen bij het Openbaar Ministerie en de rechtbanken. We dragen mondkapjes totdat we op onze plaats zitten en houden zo veel mogelijk afstand.

 

Strafrechtadvocaat is een essentieel beroep

De strafrechtadvocaat behoort tot de lijst essentiële beroepen en de processen dienen dan ook zo veel mogelijk doorgang te blijven vinden. Maar ook de strafrechtadvocaat kan een keer verkouden zijn of andere symptomen van corona hebben. Dan moeten wij ons ook gewoon laten testen bij de GGD en ik denk dat menig advocaat zich preventief test omdat we ons toch met enige regelmaat in de maatschappij ophouden en op veel plaatsen komen.

 

De flexibiliteit van de strafrechtadvocaat

De strafrechtadvocaat kan dan een essentieel beroep zijn, maar ook wij zijn maar mensen. Dat betekent dat we ons aan de regels moeten houden, afstand houden, handen wassen, testen als dat nodig is en thuis blijven wanneer dat nodig is. Maar als we thuis moeten blijven betekent dit niet dat zittingen of verhoren niet door kunnen gaan. Wij doen ons uiterste best om flexibel te zijn voor de rechtbanken, de politie maar natuurlijk in de eerste plaats ook voor onze cliënten. Het is immers niet niets om in een strafproces betrokken te zijn. Dus ook in deze tijden staan wij voor u klaar en schroom niet om contact op te nemen als er vragen zijn!