De strafrechtadvocaat legt uit...

De Meervoudige Kamer uitgelegd door de strafrechtadvocaat

Wat te doen bij ontvangst van een dagvaarding voor de Meervoudige Kamer?

Een strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door de politie. Verdachten worden uitgenodigd of aangehouden voor het afleggen van een verklaring. Sommige verdachten bevinden zich in voorlopige hechtenis, andere verdachten wachten het proces in vrijheid af. Dit laatste is onder meer afhankelijk van de ernst van de strafbare feiten en of de te verwachten op te leggen straf. 

Dagvaarding ontvangen: bel de strafrechtadvocaat

De officier van justitie heeft meerdere smaken waar hij uit kan kiezen, in de zwaardere gevallen zal de officier van justitie doorgaans kiezen voor het uitvaardigen van een dagvaarding voor de Meervoudige Kamer. Een Meervoudige Kamer bestaat uit drie strafrechters, de combinatie welke wordt voorgezeten door een voorzitter. De behandeling bij de Politierechter bestaat uit één rechter, bij een Meervoudige Kamer zijn dit er dus drie. De Politierechter doet direct uitspraak en de Meervoudige Kamer heeft twee weken de tijd om uitspraak te doen. 

Zitting bij de Meervoudige Kamer

De dagvaarding vermeld het tijdstip en de plaats waarop de verdachte wordt verwacht bij de rechtbank. Indien er een strafrechtadvocaat bekend is in de zaak dan wordt deze datum meestal in overleg met de strafrechtadvocaat ingepland. Het voorgaande om eventuele aanhoudingsverzoeken te voorkomen. Tijdens de behandeling van de strafzaak ter zitting wordt het dossier met de verdachte besproken. De persoonlijke omstandigheden en een eventuele vordering van de benadeelde partij wordt ook door de rechtbank met de verdachte besproken. De strafrechtadvocaat kan hier iets over opmerken. De officier van justitie zal ter zitting zijn strafeis voordragen in het zogenoemde requisitoir. Na afloop van het requisitoir krijgt de strafrechtadvocaat de gelegenheid om pleidooi te voeren. 

Uitspraak van de rechter

Anders dan bij de Politierechter heeft de Meervoudige Kamer twee weken de tijd voor het doen van de uitspraak in deze zaak. Na twee weken wordt de zaak weer op zitting gepland en wordt de uitspraak in het openbaar gedaan. De verdachte hoeft niet per se bij deze zitting aanwezig te zijn en kan in de loop van de dag contact opnemen met de strafrechtadvocaat. De verdachte heeft de mogelijkheid om binnen twee weken in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. De strafzaak wordt in hoger beroep dan opnieuw behandeld. Bespreek de mogelijkheden hiervan altijd tijdig met een strafrechtadvocaat. 

Geschreven door Juridisch medewerker
Op