De strafrechtadvocaat legt uit...

Een zitting bij de Politierechter uitgelegd door de strafrechtadvocaat

Wat te doen bij ontvangst van een dagvaarding voor de Politierechter?

Na afloop van het politieverhoor is de zaak ingezonden aan het Openbaar Ministerie. De officier van justitie heeft ervoor gekozen om een dagvaarding uit te reiken. In de dagvaarding staat vermeld op welke datum de verdachte bij welke rechtbank wordt verwacht. Op de tweede pagina staat waar de persoon in kwestie van verdacht wordt: de tenlastelegging en op de laatste pagina's staat nadere informatie.

Neem contact op met een strafrechtadvocaat

Indien u een dagvaarding heeft ontvangen dan raden wij u aan altijd contact op te nemen met een strafrechtadvocaat. Doe dit op tijd want de stukken moeten nog opgevraagd worden bij het Openbaar Ministerie of de Rechtbank. Na ontvangst van het procesdossier kan de strafrechtadvocaat zich inlezen in de zaak. De strafrechtadvocaat kan samen met u de zaak bespreken en wellicht nog nadere onderzoekswensen indienen of getuigen aandragen die van belang kunnen zijn in deze zaak. Dit is laatste hoeft niet in iedere zaak het geval te zijn. 

Zitting bij de Politierechter

Op de dagvaarding staat waar de verdachte zich moet melden waar hij van verdacht wordt. Indien de verdachte een strafrechtadvocaat heeft dan zal deze hem begeleiden en bijstaan in deze strafzaak. De strafrechtadvocaat zal ter zitting aanwezig zijn en de verdediging voeren ter zitting. Tijdens de behandeling van de strafzaak ter zitting worden de feiten besproken en bespreekt de politierechter ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De officier van justitie zal ter zitting zijn strafeis voordragen in het zogenoemde requisitoir. Daarna krijgt de strafrechtadvocaat het woord voor de verdediging, dit wordt het pleidooi genoemd. 

Uitspraak van de Politierechter

Na het requisitoir van de officier van justitie en het pleidooi van de strafrechtadvocaat krijgt de verdachte het laatste woord. Na het laatste woord doet de Politierechter direct uitspraak. Tegen de uitspraak van de Politierechter kan de verdachte binnen twee weken hoger beroep instellen tegen de uitspraak als de verdachte het daar niet mee eens is. Bespreek de uitspraak van de Politierechter altijd met de strafrechtadvocaat. De strafrechtadvocaat kan u adviseren of u wel of niet in hoger beroep kunt gaan. Wij raden u altijd aan om de uitspraak te bespreken met de strafrechtadvocaat.