Wat te doen bij een ingevorderd rijbewijs.
Wat te doen bij een ingevorderd rijbewijs.
Onlangs moest een cliënt van ons kantoor bij de officier van justitie op gesproken komen omdat hij werd verdacht van een snelheidsovertreding. De verdachte zou op een weg buiten de bebouwde kom waar de toegestane snelheid 60 km/uur is, 80 km/uur hebben gereden. Hij werd staande gehouden door de politie maar zijn rijbewijs werd ter plaatse niet ingevorderd.
Er zijn verschillende manieren om de snelheid te meten van voertuigen op de weg. De voor ons meest bekende meetmethoden zijn de lasergun, de boordsnelheidsmeter van een politieauto, een reguliere flitser of flitspaal en een traject controle. In sommige gevallen wordt de verdachte staande gehouden door de politie, maar dat is niet in alle gevallen aan de orde. Vaak krijgen mensen ook een brief thuis van justitie met daarin een boete. Afhankelijk van de snelheidsovertreding en/of het gegeven dat het niet de eerste keer is dat iemand te hard heeft gereden, kan ervoor gekozen worden om een verdachte uit te nodigen voor een zogenoemd OM-hoorgesprek bij de officier van justitie.
Als u bent staande gehouden door de politie, dan kan de politie uw rijbewijs per direct invorderen. De politie stuurt het rijbewijs dan door naar de officier van justitie. De officier van justitie dient binnen 10 dagen een beslissing te nemen over de voortduring van de invordering van uw rijbewijs. De officier van justitie kan er ook voor kiezen om het rijbewijs door te sturen naar het CBR. Als de officier van justitie beslist dat de invordering van het rijbewijs blijft voortduren en niet aan u wordt teruggeven, dan bestaat er de mogelijkheid om een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank.
Als u een forse snelheidsovertreding heeft begaan, maar u bent niet staande gehouden, dan kan uw rijbewijs alsnog worden ingevorderd. In dit geval ontvangt u doorgaans eerst een oproep voor een OM-hoorgesprek, dat is een gesprek bij de officier van justitie. Tijdens het OM-hoorgesprek heeft de officier van justitie in dergelijke zaken als uitgangspunt wel het opleggen van een onvoorwaardelijke rij ontzegging, hij zal u rijbewijs dus willen invorderen. Als u bent uitgenodigd voor een OM-hoorgesprek, neem dan direct contact op met een van onze ervaren strafrechtadvocaten.
In deze zaak was er een jongeman die zijn rijbewijs nodig had voor zijn werk. Zijn werk had met het besturen van auto’s te maken. De jongeman in kwestie was nog erg jong en had direct aangegeven bij zijn aanhouding dat het stom was dat hij veel te hard had gereden. De officier van justitie hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en heeft ervoor gekozen om het rijbewijs niet alsnog in te vorderen. Omdat het rijbewijs niet werd ingevorderd, heeft de officier van justitie wel een iets hogere geldboete opgelegd. Het is niet vanzelfsprekend dat de officier van justitie niet overgaat tot het opleggen van een invordering van het rijbewijs. In sommige gevallen prevaleert het maatschappelijk belang boven het individuele belang van de verdachte en wordt het rijbewijs wél ingevorderd. Wij raden het als strafrecht advocaat aan om een ervaren strafrecht advocaat mee te nemen naar zitting.
Als aan u een stafbeschikking is opgelegd in combinatie met een onvoorwaardelijke rijontzegging, en u bent het daar niet mee eens, dan heeft u twee weken de tijd om verzet in te stellen tegen deze stafbeschikking. De strafzaak zal dan nogmaals worden beoordeeld en worden voorgelegd aan de kantonrechter. Heeft u vragen over een aan u opgelegde stafbeschikking met invordering van het rijbewijs? Neem dan direct contact op met een van onze strafrechtadvocaten.
Meld u aan voor de nieuwsbrief