Vijf jaar gevangenisstraf voor vernieling woning van ex-partner en vernieling auto

Vijf jaar gevangenisstraf voor vernieling woning van ex-partner en vernieling auto

 De rechtbank Gelderland heeft op 22 augustus 2019 uitspraak gedaan in een zaak over vernieling.

Vijf jaar gevangenisstraf voor vernieling woning van ex-partner en vernieling auto

De verdachte in deze zaak stond terecht voor vernieling. Hij werd er immers van verdacht het woonhuis van het slachtoffer te hebben vernield door meermalen met een grijper van een graafmachine door het dak van de woning te hebben geduwd en een deel van het dak vast te grijpen en te slopen, waardoor gemeen gevaar voor goederen en levensgevaar voor het slachtoffer te duchten was. Daarnaast werd de verdachte verdacht van het opzettelijk en wederrechtelijk vernielen van de auto van het slachtoffer.

 

Oordeel rechtbank Gelderland

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen verklaard dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de vernieling van de auto, gelet op het feit dat de verdachte heeft bekend.

Ten aanzien van de vernieling van de woning heeft de verdachte verklaard dat hij met een sorteerknijper van een graafmachine tikken heeft gegeven op het dak van de woning van zijn ex-partner. De rechtbank dient vervolgens de vraag te beantwoorden of het handelen van de verdachte ook levensgevaar voor het slachtoffer opleverde. Uit de bewijsmiddelen blijkt het navolgende. In de desbetreffende nacht omstreeks 05.00 uur is het slachtoffer bij toeval wakker geworden, zij hoorde de kraan van de verdachte. Door het vroege tijdstip is zij naar het raam gelopen om te kijken wat er aan de hand was. Het slachtoffer zag de verdachte in de kraan zitten, welke in de richting van haar slaapkamer draaide en zag dat de grijper omhoog ging. Het plafond kwam vervolgens naar beneden en een deel van de omvallende muur kwam op haar hand terecht.

De rechtbank is van oordeel dat het handelen van de verdachte levensgevaar heeft opgeleverd voor het slachtoffer. De verdachte is vroeg in de morgen met een graafmachine door het dak van de woning gegaan, precies ter hoogte van de slaapkamer van het slachtoffer. De verdachte wist dat de slaapkamer zich op die plek in de woning bevond, omdat hij zelf jarenlang in de woning heeft gewoond. Gelet op het tijdstip lag het voor de hand dat het slachtoffer zich in de slaapkamer zou bevinden. Gebleken is ook dat het slachtoffer zich daadwerkelijk in de slaapkamer bevond op het moment dat de verdachte met de grijper door het dak ging. Hierdoor was het levensgevaar voor het slachtoffer ook concreet aanwezig op dat moment. Het feit dat het slachtoffer niet meer in bed lag, precies op de plaats waar de grijper door het dak ging, is enkel te danken aan het feit dat zij wakker was geworden en uit bed was gegaan. Hierbij is de verklaring van de verdachte, dat hij er vanuit ging dat het slachtoffer zich op het moment van de klap al beneden bevond, niet relevant. Het gaat immers om de vraag of door de vernieling van de woning levensgevaar te duchten was. Het opzet van de verdachte op dit levensgevaar hoeft niet bewezen te worden. Al met al acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen verklaard dat de verdachte opzettelijk een gebouw heeft vernield, terwijl daardoor gemeen gevaar voor goederen en levensgevaar voor een ander te duchten was.

De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaar. Daarnaast moet hij een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van 3.914,92 euro.

 

Strafrechtadvocaat vernieling

Deze zaak is een goed voorbeeld van het feit dat er op vernieling zware straffen staan. Zelf verdacht van vernieling? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De strafrecht advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. Hierdoor wordt voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereikt. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor vernieling direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo.