Veroordeling voor verkrachting die 17 jaar eerder is gepleegd

Veroordeling voor verkrachting die 17 jaar eerder is gepleegd

De rechtbank Limburg heeft op 9 september 2019 uitspraak gedaan in een zaak over verkrachting.

Veroordeling voor verkrachting die 17 jaar eerder is gepleegd

De verdachte in deze zaak stond terecht voor verkrachting. In 2002 is door het slachtoffer aangifte gedaan van verkrachting. Daarbij zijn destijds DNA-sporen veilig gesteld. Het DNA van de verdachte is in verband met een andere strafzaak eind 2018 opgenomen in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken en is sindsdien vergeleken met de daarin reeds aanwezige DNA-profielen. Vervolgens is geconcludeerd dat het DNA-profiel dat in 2002 in de verkrachtingszaak is aangetroffen, afkomstig kan zijn van de verdachte. Hierop is de verdachte aangehouden en is er nader onderzoek verricht.

 

Verklaringen

De rechtbank is van oordeel dat de verklaringen van het slachtoffer als betrouwbaar zijn aan te merken. Het slachtoffer heeft gedetailleerd en consistent verklaard, bij haar aangifte in 2002, tegenover haar toenmalige vriend, getuigen en vervolgens tegen de politie in 2019. De verklaringen van het slachtoffer vinden steun in de verklaring van de verdachte. De verdachte heeft ontkend dat hij het slachtoffer heeft verkracht, maar hij heeft wel bekend dat hij het slachtoffer heeft meegenomen in zijn auto, in de bosjes het portier op slot heeft gedaan en vervolgens seks heeft gehad met slachtoffer. Daarnaast blijkt uit verklaringen van de moeder van het slachtoffer, haar broer en werkgever dat er sprake was van een emotionele toestand van het slachtoffer, direct na het moment dat de seksuele handelingen hadden plaatsgevonden. De emotionele toestand die de getuigen bij het slachtoffer hebben waargenomen, alsmede de gedragsveranderingen na het incident, kunnen niet anders worden geïnterpreteerd dan als een bevestiging van de verklaring van het slachtoffer dat zij is verkracht.

 

Oordeel rechtbank Limburg

De verdachte heeft zich 17 jaar geleden schuldig gemaakt aan verkrachting. Het slachtoffer was op dat moment slechts 18 jaar oud. Het slachtoffer was bij hem in de auto gestapt in de veronderstelling dat hij haar thuis zou brengen. In plaats daarvan is hij met haar naar een zandpad gereden, heeft het portier van de auto op slot gedaan, de stoel naar achteren gezet en haar verkracht. Zij heeft zich nadien uit de auto laten vallen en is naar huis gegaan. Vervolgens is het slachtoffer, ondanks grote media-aandacht, in ongewisse gebleven wie de dader is geweest. De verdachte is pas recent, door een DNA-match, in beeld gekomen. De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting.

De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van 15.398,54 euro.

 

Strafrechtadvocaat verkrachting

Zelf verdacht van verkrachting? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor verkrachting direct gratis en vrijblijvend contact met u op!