Vrijspraak openlijke geweldpleging tegen buschauffeur

Vrijspraak openlijke geweldpleging tegen buschauffeur

Op 12 oktober 2017 heeft de rechtbank Amsterdam vrijgesproken in een zaak over openlijke geweldpleging tegen een buschauffeur.

Vrijspraak openlijke geweldpleging tegen buschauffeur

Aan de verdachte in deze zaak is openlijke geweldpleging in vereniging gepleegd, ten laste gelegd. Het geweld bestond uit het slaan en stompen tegen het hoofd en het lichaam van het slachtoffer, het schoppen en trappen tegen het lichaam van het slachtoffer, het in een nekklem houden van het slachtoffer en hierbij de keel dichtknijpen en met een kettingslot tegen het hoofd, de rug, althans tegen het lichaam van het slachtoffer slaan.

 

Waaruit bestond de ten laste gelegde openlijke geweldpleging?

Uit de dossierstukken, waaronder de camerabeelden, blijkt het navolgende. Op de desbetreffende dag rijdt het slachtoffer met een lijnbus over een burg, maar hij wordt geblokkeerd door verdachte en zijn vrienden die op scooters zitten. De buschauffeur stapt uit en vraagt wat er aan de hand is. De verdachte en medeverdachten gaan aan de kant, maar dagen eerst het slachtoffer uit. Één van de medeverdachten rent weg, waarop de twee andere medeverdachten ook beginnen te rennen. Het slachtoffer denkt dat hij wordt bestolen en zet de achtervolging in. Het slachtoffer grijpt de verdachte en duwt hem in de struiken. Verdachte pakt het slachtoffer vervolgens vast en duwt hem in de struiken om hem in een nekklem te nemen. Hierna begint een medeverdachte het slachtoffer te slaan en te stompen, waarna een andere medeverdachte het slachtoffer een vliegende trap geeft. Tot slot komt de laatste medeverdachte aan, die met een grote, zware ketting op het slachtoffer inslaat. De verdachte en het slachtoffer houden elkaar al die tijd vast.

 

Standpunt strafrechtadvocaat openlijke geweldpleging

De strafrechtadvocaat heeft noodweer bepleit. De strafrecht advocaat stelt hiertoe dat op de camerabeelden te zien is dat de buschauffeur begint met de agressie tegen de verdachte. De verdachte werd immers vastgepakt door het slachtoffer en met kracht in de struiken geduwd. Hij kon niet vluchten, doordat hij telkens werd vastgehouden en mishandeld. Volgens de strafrechtadvocaat voor openlijke geweldpleging is het niet meer dan normaal en menselijk dat de verdachte zich vervolgens heeft verdedigd. De strafrechtadvocaat stelt dat het slachtoffer zeer agressief handelde.

Daarnaast stelt de strafrecht advocaat voor openlijke geweldpleging dat de verdachte de buschauffeur niet heeft geslagen en daaraan geen significante bijdrage heeft geleverd. Ook heeft de verdachte niet bijgedragen aan het slaan met het kettingslot en bij het trappen of het slaan door de medeverdachten.

 

Oordeel van de rechtbank Amsterdam

De rechtbank Amsterdam oordeelt dat de verdachte moet worden vrijgesproken, net als de strafrechtadvocaat. De rechtbank stelt hiertoe dat de verdachte wordt beschuldigd van openlijke geweldpleging in vereniging gepleegd, hiertoe moet worden bewezen dat de verdachte opzet had op het plegen van openlijk geweld in vereniging en dat hij daaraan een voldoende significante bijdrage heeft geleverd. De rechtbank oordeelt dat uit de bewijsmiddelen, zoals de camerabeelden, niet volgt dat de verdachte wist of zelfs maar kon weten wat zijn vrienden zouden gaan doen en dat hij opzet had op het in vereniging plegen van het geweld. Volgens de rechtbank kan niet worden gesteld dat de verdachte opzettelijk deel heeft uitgemaakt van de groep die het geweld heeft gepleegd. De rechtbank Amsterdam spreekt de verdachte dan ook vrij van openlijke geweldpleging in vereniging gepleegd.

 

Strafrechtadvocaat openlijke geweldpleging

Mede dankzij het pleidooi van de strafrecht advocaat is de verdachte in deze zaak vrijgesproken van openlijke geweldpleging in vereniging gepleegd. Indien u zelf wordt verdacht van openlijke geweldpleging kunt u zich eveneens laten bijstaan door een ervaren advocaat. Een strafrechtadvocaat van strafrecht-advocaat.nl zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te kunnen voeren. De strafrecht advocaat zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor openlijke geweldpleging. Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor openlijke geweldpleging (in vereniging) direct gratis en vrijblijvend contact met u op! Wij werken landelijk en op basis van pro deo.