Vrijspraak van winkeldiefstal na instellen verzet tegen strafbeschikking

Politierechter spreekt vrij na ingsteld verzet tegen strafbeschikking

Politierechter vernietigt strafbeschikking na het ingestelde verzet en spreekt vrij.

Jaarlijks moeten veel mensen voorkomen omdat zij worden verdacht van een winkeldiefstal. Diefstallen die variëren van een pakje boter tot hele boodschappenkarren vol. Maar ook diefstallen van bijvoorbeeld een telefoon of Ipad bij een grote mediaspeciaalzaak. In het merendeel van de gevallen worden de dieven op heterdaad betrapt en bijvoorbeeld aangehouden door de beveiliging van de winkel.

Echter, in sommige gevallen is het niet altijd klip en klaar dat we te maken hebben met een winkeldiefstal. Vooral met de zelfscankassa’s worden veel fouten gemaakt. Hebben deze mensen zich nu schuldig gemaakt aan een winkeldiefstal of niet?

 

Feiten en omstandigheden

In deze zaak gaat het om een mevrouw die wekelijks boodschappen doet bij de Albert Heijn en zij maakt daarbij gebruik van de zelfscan. De dame in kwestie is ervan overtuigd dat zij al haar boodschappen goed heeft gescand voordat zij deze in haar boodschappenkar doet. Echter, bij de zelfscan blijkt dat zij niet alle producten heeft gescand. De medewerker van de supermarkt heeft geen oren naar het verhaal van deze mevrouw en neemt direct contact op met de politie.

De politie heeft de ‘winkeldief’ in kwestie meegenomen naar het politiebureau om haar daar te onderwerpen aan het politieverhoor. Mevrouw geeft meerdere keren aan dat zij zich er niet van bewust was niet alle producten te hebben gescand en dat ze ook geen opzet heeft gehad om deze producten niet af te rekenen. De politie en de officier van justitie hechten geen waarde aan het verhaal van deze mevrouw en besluiten haar naar huis te sturen met een strafbeschikking.

 

Verzet strafbeschikking

De vrouw is het niet eens met de aan haar opgelegde strafbeschikking en besluit contact op te nemen met een strafrechtadvocaat. De strafrechtadvocaat wijst haar op de mogelijkheid en stelt namens haar verzet in tegen de strafbeschikking.

Op enig moment wordt er een dagvaarding verstuurd en het Openbaar Ministerie heeft een afschrift hiervan aan de strafrechtadvocaat gestuurd. De strafrechtadvocaat gaat met de ‘winkeldief’ in kwestie mee naar zitting. De politierechter heeft geoordeeld dat het verzet tijdig is ingediend en dat de zaak op zitting kan worden behandeld.

De strafrechtadvocaat voert op de zitting uitvoerig pleidooi en geeft daarbij aan dat er geen sprake is van een winkeldiefstal en een vrijspraak in deze kwestie dient te volgen. De politierechter volgt het pleidooi van de strafrechtadvocaat en spreekt de vrouw vrij. De Politierechter geeft daarbij aan dat hij niet de overtuiging heeft dat de vrouw daadwerkelijk de opzet heeft gehad op het wegnemen van de goederen welke vermeld staan op de tenlastelegging (dagvaarding).

De officier van justitie heeft twee weken de tijd om hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak van de politierechter. Nu de vrouw is vrijgesproken heeft zij zelf niet de mogelijkheden om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

 

Strafbeschikking ontvangen?

Mocht u ook een strafbeschikking hebben ontvangen en het hier niet mee eens zijn, neem dan altijd direct contact op met de strafrechtadvocaat. De strafrechtadvocaat kan namens u verzet instellen tegen de strafbeschikking.