Straf belediging tegenstanders zwarte piet

Straf belediging tegenstanders zwarte piet

Op 27 november jongstleden veroordeelde de Rechtbank Midden-Nederland, locatie Lelystad een man voor belediging.

Straf belediging tegenstanders zwarte piet

Verdachte schreef in november 2015 een beledigende tekst onder een foto van actiegroep Kick Out Zware Piet op Facebook. De actievoerders hadden een foto op Facebook geplaatst van de actievoerders in de bus. Verdachte heeft onder de foto woorden zoals ‘slaaf’ en ‘nikker’ gezet.

Als strafrechtadvocaat zien wij dat steeds meer mensen strafrechtelijk vervolgd worden in bijvoorbeeld de ‘zwartepietendiscussie’. Er wordt in Nederland een vage lijn getrokken tussen vrijheid van meningsuiting en belediging. Als strafrechtadvocaat staan wij dan ook vaak cliënten bij die vervolgd worden vanwege belediging, terwijl daar geen sprake van is.

In deze zaak was er echter wel sprake van belediging. Verdachte is de eerste die veroordeeld wordt voor het doen van discriminerende uitlatingen in de zwartepietendiscussie. Naast verdachte zullen er nog zeven mensen worden berecht in deze zaak. Ook zij hebben zich vermoedelijk beledigend uitgelaten.

De man kreeg voor de belediging van de actiegroep 40 uur werkstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk. Als strafrechtadvocaat zien wij dat in zaken zoals deze steeds vaker een werkstraf wordt opgelegd, aangezien gelijkgezinden van verdachten anders een actie opzetten om de boete te betalen voor verdachte die voor hun belangen opkomt. Een forse werkstraf dus voor belediging.

Contact ervaren strafrecht advocaat belediging 

Als u verdacht wordt van belediging, neemt u dan vrijblijvend contact op met een ervaren strafrecht advocaat. Strafrecht-advocaat.nl behandelt vaak zaken met betrekking tot belediging en bereikt vaak een lagere straf en mogelijk vrijspraak.