DDOS DOS of BOMBING aanval? Regel een ervaren advocaat!

Het belemmeren of stilleggen van een website

Op grond van de Wet Computercriminaliteit II is het strafbaar om websites (geautomatiseere werken) te hinderen of plat te leggen. Dit hangt samen met het maatschappelijk belang van het goed functioneren van informatiesystemen zoals e-mail en het willen bestrijden van middelen die privé of bedrijfsnetwerken of internetwebsites mogelijk maken

Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Daarbij is het vaak niet heel erg moeilijk om internetwebsites te hinderen of plat te leggen. Dit kan door middel van (complexe) hackingmethoden, maar is ook al mogeijk door het ongevraagd toesturen van grote hoeveelheden emailberichten  (spamming) of het uitvoeren van een DOS of DDOS aanval. Hiervoor zijn vaak (online) computerprogramma's of diensten te kopen. Kortom: Het hoeft niet  duur of moeilijk te zijn om een website te storen of plat te leggen, met vervelende gevolgen voor de website-eigenaar of hosting.

Als u hiervan wordt verdacht krijgt u al snel te maken met hoge straffen. Het is dan ook belangrijk een ervaren advocaat in te schakelen met kennis en ervaring over cybercrime zaken!

 

Wat is een DDOS of een DOS aanval

Een DOs aanval is het toesturen van grote hoeveelheden data of spam aan een internetgebruiker of internetwebsite. Het staat voor 'Denial-of-Service'. Door de website vele malen te vragen om informatie, wordt deze (kort gezegd) overbelast en is niet meer in staat om aan de vraag te voldoen, waardoor de website plat ('down') gaat of lastiger te bereiken is. Ook is het mogelijk dat de achterliggende bedrijfsvoering van de websites of het 'geautomatiseerd werk' niet meer werkt. Kortom: Het bedrijf plat komt te liggen. Een DDOS aanval is een DOs-aanval, maar dan gebeurt dit doordat meerdere (vaak vele) computers tegelijk de aanval uitvoeren op het doelwit, vaak een website. Ook kan hiervan worden gebruik gemaakt van een zogenaamd botnet, waarbij computers (vaak van nietsvermoedende internet-gebruikers) bijvoorbeeld door hacking of software worden ingezet (misbruikt).

Op internet is het eenvoudig te regelen. Als men een DDOS aanval wil uitvoeren kan je vaak eenvoudig hiervoor een internetdienst afnemen, bijvoorbeeld voor 15$ waarna door opgave van een URL een website wordt bestookt. Het lijkt eenvoudig en een 'grapje', maar lét op! Er staan forse straffen op en justitie neemt ook dit soort acties hoog op. Wij maken  dan ook zaken mee van particulieren die een dienst afnemen, maar vervolgens wél voor de strafrechter staan...

Vaak vindt een doorzoeking van de woning (huiszoeking) plaats, worden alle computers in beslag genomen en kan je vervolgens voor de rechter of officier van justitie verschijnen. Ook worden forse straffen geëist! Als je hiervan verdacht wordt is het dan ook verstandig direct contact met ons op te nemen. Als ervaren advocaat weten wij wat we moeten doen om samen met u een optimaal resultaat in uw zaak te halen.

 

Wat is bombing?

Bombing kan worden gezien als een manier van 'spamming', het sturen van grote hoeveelheden e-mailberichten aan een internetgebruiker. Vaak vanaf een onbekend e-mail adres waar géén reactie aan kan worden teruggestuurd. Dit met het doel om de e-mailbox te verstoppen of verstoren zodat deze géén e-mail berichten meer kan ontvangen. Ook dít is strafbaar gesteld bij de Wet Computercriminaliteit.

 

Straf voor bombing / spamming, DDOS of DOS aanval

Voor een aanval, kan een gevangenisstraf voor twee jaar worden opgelegd. Als er gebruik wordt gemaakt van een botnet, kan deze straf worden verhoogd naar drie jaren gevangenisstraf. Als het feit ernstige schade heeft toegebracht aan een belangrijke dienst ('geautomatiseerde werk behorende tot de vitale infrastructuur') dan wordt de strafbedreiging zelfs maximaal 5 jaar gevangenisstraf.

Werkstraffen worden ook wel opgelegd, maar bij grotere aanvallen en bij gebruik van het botnet is gevangenisstraf niet uitgesloten. Ook hangt de straf af van de aard- en duur van de aanval en het bereikte resultaat en eventueel veroorzaakte schade.

Als advocaat kunnen wij met onze ervaring voor u inschatten wat u te wachten staat en bespreken hoe het beste resultaat in uw strafzaak over cybercrime kan worden behaald. Wij hebben de nodige ervaringen en verwijzen u naar de beoordelingen van klanten, die u voorgingen.

 

Advocaat Cybercrime voor DDOS DOS aanval of bombing & spammen

Zoals wij al aangaven is het van groot belang niet alléén naar een rechter te gaan, zonder bijstand van een ervaren advocaat. Mogelijk moet u bij de politierechter komen of meervoudige kamer óf wil de officier van justitie u een strafbeschikking geven (wat ook tot een strafblad leidt).

Niet alleen zijn cybercrime zaken complex in de zin dat zij kennis en ervaring eisen, maar ook is het lastig voor u zèlf om in te schatten wat uw straf kan worden én wat uw kansen zijn in uw strafzaak. Wij weten als advocaat als geen ander om de kansen in uw dossier in te schatten én die zo mogelijk te benutten. Hoe zat het bijvoorbeeld met de DDOS aanval? Is er wel voldoende wettig en overtuigend bewijs voor de aanval zèlf en voor de juridisch benodigde belemmering van de internetwebsite of diensten? Is er wel voldoende onderzoek gedaan naar de oorsprong van de aanval, zoals internetprovider en hostingbedrijf? Was de binnentreding of het opvragen van gegevens over u of bij derden wel rechtmatig?

Wij beoordelen als strafrechtadvocaat àl deze zaken en bespreken samen met u zo spoedig mogelijk uw kansen en bepalen de te kiezen strategie. Vaak met succes! Eventueel dienen wij voor u een klaagschrift in om de inbeslag genomen zaken terug te krijgen.

Als u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw cybercrime strafzaak. Wij kunnen dan ook direct beoordelen of wij nog beschikbaar zijn voor de zittingsdatum, als u al een dagvaarding door de politierechter of oproeping  bij de officier van justitie heeft ontvangen.

mr. Sander Arts

Advocaat Cybercrime

mr. S. Arts (Sander) is meer dan 20 jaar strafrechtadvocaat. Hij behandelt fraude en cybercrime

Contactformulier advocaat Cybercrime

Direct gratis vrijblijvend contact met een cybercrime advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.