Dagvaarding Politierechter, Meervoudige Strafkamer of Tom Zitting

Dagvaarding of oproeping voor rechter of Officier van Justitie

Als u een oproeping krijgt voor de Politierechter, Meervoudige Strafkamer of Officier van Justitie is het verstandig om direct een advocaat in te schakelen. Mogelijk krijgt u een aantekening op uw strafblad en rechtszaken kunnen ingewikkeld zijn...

 

Politierechter dagvaarding & oproeping

Als u een dagvaarding krijgt om voor de Politierechter te verschijnen, moet u voor de rechter komen omdat u van een strafbaar feit wordt verdacht. De Politierechter is een alleenzittende rechter die een maximale gevangenisstraf mag opleggen van één jaar. Vaak worden werkstraffen opgelegd. Als een straf wordt opgelegd kunt u doorgaans in hoger beroep, maar soms is dat niet mogelijk of moet er toestemming worden gevraagd aan (de voorzitter van) het Gerechtshof.

Strafzaken zijn vaak ingewikkeld en het is belangrijk om niet alleen naar een zitting te gaan. Als ervaren strafrechtadvocaat vragen wij de processtukken voor u op en geven wij advies over hoe u er jurdisch voor staat en wat u het beste kunt doen. Wij gaan vervolgens met u mee en staan tot en met de zitting aan uw zijde. Ook als u onschuldig bent is het verstandig om ons in te schakelen. De opmerking: 'ik ben toch onschuldig dus ik heb geen advocaat nodig' is (helaas) niet juist. Vaak moeten wij het nodige doen om een vrijspraak te bereiken, die niet altijd zo eenvoudig te behalen is zoals het op het eerste gezich lijkt. Bij vrijspraak kunt u bovendien uw kosten (zoals uw eigen bijdrage) terugvragen aan de Staat. Mocht er wel een veroordeling worden uitgesproken dat weten wij als geen ander wat we als advocaat moeten doen om de straf - en een aantekening op uw Justitiële documentatie (strafblad) - beperkt te houden

Als u het formulier invult neemt een ervaren advocaat gratis en vrijblijvend contact op om uw zaak te bespreken

 

Meervoudige Strafkamer dagvaarding & oproeping

Als u voor de meervoudige strafkamer moet verschijnen, dan vindt de Officier van Justitie uw strafzaak complex, zeer ernstig of een combinatie daarvan. Deze legt vaak een gevangenisstraf op als straf. Het is belangrijk direct contact met ons op te nemen, zeker als u een dagvaarding heeft ontvangen voor de meervoudige strafkamer. Wij zijn zonder uitzondering als advocaat zeer ervaren en strafrechtspecialist. Bij ons krijgt u geen beginnelijk of stagiaire toegewezen maar wordt uw strafzaak zonder uitzondering behandelt door een strafrechtadvocaat met veel ervaring en die zich vrijwel geheel in zijn praktijk bezig houdt met strafzaken. Ook als u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat.

De meervoudige strafkamer bestaat uit drie rechters. Naast de rechters is ook de Officier van Justitie in de rechtszaal aanwezig, samen met een gerechtsbode en een griffier. Alle personen dragen een uniform of toga. Dit kan een nogal indrukwekkend gebeuren zijn voor een verdachte, zeker als men dan ook nog eens diverse juridische zaken gaat bespreken. Wij weten als strafrechtspecialist en strafpleiten goed wat er in een meervoudige strafkamer gebeurt en kennen veel rechters in Nederland. Neem dan ook vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken om u in deze zware zaak als advocaat bij te staan.

 

Om zitting oproeping 

In bepaalde gevallen kunt u een oproeping krijgen voor een zogenaamde omzitting of omz hooritting. Tijdens deze om hoorzitting zal de Officier van Justitie of de parketsecretaris - dat is de assistent van de Officier - u een voorstel doen om de zaak niet voor de rechter te brengen. Bij een Tomzitting wordt u een transactie voorgesteld, bij een om zitting een voornemen tot strafbeschikking. 

Maar let op: Het woord 'zitting' is misleidend! De Officier van Justitie is namelijk helemaal geen rechter! Laat staan dat die in de praktijk als geheel 'objectief of onafhankelijk' wordt ervaren.

Vaak maken wij mee dat een straf wordt voorgesteld met een strafbeschikking, die veel te hoog is en soms (juridisch) gewoonweg 'nergens op slaat'. Zeker gezien de grote bezuinigingsrondes van Justitie komen steeds vaker onervaren (jonge) personen bij om zittingen, die u eenvoudigweg een voorstel doen van 'take it or leave it'. Oftewel: 'pikken of stikken'. Aan deze indruk kunnen wij ons in elk geval niet onttrekken.

Maar na een straf acceptatie bij een omzitting heeft u wél een strafblad (aantekening). En het voorstel van de Officier van Justitie is vaak hoger dan een rechter zou opleggen, omdat het Openbaar Ministerie van veel hogere beleidsregels uitgaat. En wellicht was een vrijspraak wel mogelijk? Moeten er getuigen worden gehoord?

Regelmatig bereiken bij sepot bij een om zitting, door de behandelaar te overtuigen met onze inhoudelijke kennis van het dossier en de juridische kennis en ervaring. Bovendien staat u er met ons niet alleen voor en weten wij wat uw kansen zijn mocht u het strafvoorstel niet accepteren. Neem dan ook altijd contact met ons op als u een oproeping heeft gehad voor een omzitting. Als u het formulier invult neemt een ervaren strafpleiter gratis en vrijblijvend contact met u op.

 

Om zitting oproeping & strafbeschikking verzet

Tegenwoordig heeft de Officier van Justitie ook de mogelijkheid om een strafbeschikking uit te delen. Dit houdt in dat de vervolgende instantie zèlf, u een straf oplegt. Dat gaat per brief, dat heet dan de strafbeschikking.

Deze wordt u soms per post gestuurd, maar ook kunt u worden uitgenodigd voor een zogenaamde om zitting. Tijdens dit gesprek wordt de strafbeschikking dan kort toegelicht en u uitgereikt.

Maar let op: De strafbeschikking wordt dus niet door een rechter getoetst. Niet zelden maken wij mee dat in 'juridisch uiterst zwakke zaken' (maar) een strafbeschikking wordt verstuurd. Als u dan niets doet na de ontvangst, komt na een termijn van twee weken de straf vast te staan. Én de aantekening op uw Justitiële Documentatie, ook wel een strafblad genoemd. Regelmatig bereiken wij vrijspraak na een bezwaar tegen de strafbeschikking, dat noemt men verzet.

Het is hoe dan ook verstandig niet zomaar een strafbeschikking te accepteren tijdens een omzitting of op het politiebureau maar contact met een advocaat op te nemen. Maar let op: Zodra u aan de strafbeschikking heeft voldaan, zoals het betalen van een boete, komt die definitief vast te staan en kunt u er niets meer aan doen! Betaal dus niet en neem direct contact met ons op.

De termijn van twee weken geldt nadat u kennis kreeg van de strafbeschikking, volgens jurisprudentie (uitspraken van rechters) uit 2016.

Als u het formulier invult neemt een ervaren advocaat gratis contact met u op!

Leg uw Strafzaak voor aan een Strafrecht Advocaat

Gratis en vrijblijvend contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
 • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Strafrechtadvocaat legt uit: Politierechter

Strafrecht advocaat: Politierechter wat is dat?

Uitleg over de politierechter zitting

Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak