Strafrechtadvocaat – belediging, Smaad en Laster

Belediging, Smaad of Laster

Het is natuurlijk niet verstandig om iemand te beledigen en al helemaal niet wanneer iemand in functie is, zoals een politieman, brandweerman of ambulancepersoneel. Wanneer is belediging strafbaar of is het gewoon niet netjes? 

Belediging, wat houdt het in?

Vrijwel alle strafbare feiten staan opgesomd in het Wetboek van Strafrecht, maar voor belediging is niet één artikel aan te wijzen. Belediging is namelijk terug te vinden in verschillende strafbare feiten:

Eenvoudige belediging (artikel 266)= opzettelijke belediging die niet onder smaad valt. Er is geen sprake van smaad, maar iemands goede naam wordt toch aangetast.

Smaad (artikel 261) = opzettelijk iemands goede eer of naam aantastenà slechte of nare dingen over iemand anders zeggen, waardoor hij een slechte naam krijgt of in een negatief daglicht komt te staan.

Laster (artikel 262)= iemand ergens vals van beschuldigingen, terwijl je weet dat hij zij dat niet heeft gedaan/onschuldig is.

 

Eenvoudige belediging

Eenvoudige belediging wordt ook wel een klachtdelict genoemd. De verdachte kan namelijk pas strafrechtelijk vervolgd worden wanneer het slachtoffer aangifte heeft gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) kan dan besluiten om de verdachte alsnog te vervolgen.
 

Smaad & Smaadschrift

Smaad houdt in dat er opzettelijke slechte dingen over iemand worden gezegd, waardoor deze persoon in een slecht daglicht komt te staan. Het is van belang dat dit opzettelijk bedoeld, je moet echt de intentie hebben om die andere persoon in een slecht daglicht te zetten. Smaad kan ook alleen vervolgd worden wanneer het slachtoffer aangifte heeft gedaan en is dus ook een klachtdelict. Ook al wordt de aangifte 'ingetrokken'. Smaad dat is geschreven heeft smaadschrift.
 

Laster

De verdachte is strafbaar wanneer het slachtoffer aangifte heeft gedaan en stelt dat de verdachte zijn goede naam heeft beschadigd doordat de verdachte hem ergens van heeft beschuldigd, terwijl hij onschuldig is.
 

Belediging ambtenaar in functie

Als u een ambtenaar in functie, bijvoorbeeld een politieagent, beledigt dan is dat een strafverzwarende omstandigheid. Bij een ambtenaar in functie zal de geldboete aanzienlijk hoger zijn en worden ook werkstraffen opgelegd. Als u de ambtenaar in functie dingen toeroeptdan is er al snel sprake van belediging en vrijwel altijd wordt u dan aangehouden en vervolgd.

 

Straffen voor belediging

Voor eenvoudige belediging bedraagt de maximale gevangenisstraf 3 maanden, voor smaad 6 maanden en voor laster zelfs maximaal 2 jaar. Deze maximum straffen worden niet vaak opgelegd, maar wat voor straf kunt u dan verwachten?

Uit de richtlijnen van het OM volgen de volgende straffen:

Mondelinge smaad – geldboete van €275

Smaadschrift – geldboete van €350

Lasterlijke aanklacht €700

Belediging niet in het openbaar – geldboete €150

Belediging in het openbaar – geldboete €200

Belediging van een ambtenaar in functie -  geldboete €600

Dit zijn uitgangspunten, de rechter is niet aan deze richtlijn altijd gebonden. Bovendien hangt het af van de situatie welke straf er volgt en ook werkstraffen worden wel opgelegd. Een boete betalen betekent bovendien ook een aantekening op uw strafblad.

Neem dan ook altijd gratis contact op met een van onze advocaten die de zaak met u doorneemt en uw mogelijkheden kan bespreken. 

 

Strafbeschikking voor belediging

Het OM kan ervoor kiezen u niet voor de rechter te laten komen, maar u te straffen middels een strafbeschikking. U wordt dan uitgenodigd voor een OM-zitting bij de Officier van Justitie en krijgt een strafbeschikking. Deze strafbeschikking zal een geldboete of taakstraf inhouden. Een strafbeschikking leidt net als een straf van de rechter tot een aantekening op uw justitiële documentatie (strafblad), onthoud dit dus goed! Wanneer u het niet eens bent met de strafbeschikking dan heeft u maar 14 dagen de tijd om in verzet te gaan!

Heeft u een strafbeschikking ontvangen dan adviseren wij altijd om eerst contact op te nemen met een ervaren strafrechtadvocaat. Onze advocaten weten wat een reële straf is. Daarnaast kunnen zij ook onderzoeken of er ontlastend bewijs is, waardoor u wellicht wordt vrijgesproken.

 

tomzitting voor belediging

Ook kunt u een uitnodiging krijgen voor een tomzitting voor belediging. De Officier van Justitie biedt u dan een voorstel/straf aan om niet naar de rechter te gaan. Niet zelden is dit strafvoorstel hoger dan u bij een rechter zou krijgen en bovendien leidt ook dit tot een aantekening op uw strafblad. Wij gaan vaak mee naar een tomzitting als advocaat bij belediging, smaad of laster en staan u daar bij en zorgen voor een zo goed mogelijke uitkomst.

 

Advocaat voor belediging van Strafrecht-Advocaat.nl

Onze advocaten zijn allemaal aangesloten bij de Orde van Advocaten, doen bijna alleen strafzaken en zijn doorgaans aangesloten bij een specialistenvereniging zoals de Nederlandse Vereniging voor Strafrecht Advocaten (NVSA) of de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrecht Advocaten (NVJSA).

Wij zijn dus specialisten op het gebied van strafrecht en weten dan ook als geen ander wat u te wachten staat in een strafzaak voor belediging. Wanneer u een advocaat van Strafrecht-Advocaat.nl wilt dan is dat heel snel en eenvoudig geregeld. U vult het onderstaande formulier in en een van onze advocaten neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij werken ook op basis van Pro Deo, waardoor u gratis rechtsbijstand kunt krijgen. Wij onderzoeken of u hiervoor in aanmerking komt en doen voor u de aanvraag voor gratis rechtsbijstand. Als blijkt dat u niet in aanmerking komt dan spreken wij een vaste prijs af of een goedkoper uurtarief, waardoor u niet voor nare verassingen komt te staan.

Strafrecht-Advocaat.nl staat voor een gratis en ervaren advocaat voor iedereen!

Direct contact met advocaat voor belediging

Gratis en vrijblijvend contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
 • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen

Actualiteiten belediging