Vernieling door schieten op garagedeur

Vernieling door schieten op garagedeur

Op 2 november jongstleden deed de Rechtbank Gelderland uitspraak met betrekking tot vernieling

Vernieling door schieten op garagedeur 

Aan verdachte wordt vernieling tenlastegelegd. Hij zou opzettelijk en wederrechtelijk een garagedeur en een muur hebben vernield door te schieten met een vuurwapen. Verdachte heeft bekend dat hij schuldig is aan de vernieling, maar zegt dat hij het niet opzettelijk heeft gedaan. In de tuin van verdachte lag een leeg plastic flesje en dat wilde hij op een container zetten om het er vervolgens af te schieten. Achter de container had hij tegen de heg aan een houten plank van ongeveer 2,5 a 3 centimeter dik geplaatst. Toen verdachte de houten plank had neergezet, heeft hij nog gekeken of achter de heg de auto van de buren stond. Hieruit blijkt dat verdachte kennelijk heeft ingezien dat hij, door te schieten, mogelijk een goed toebehoren aan een ander kon beschadigen. Verdachte heeft desondanks toch geschoten. Het beroep dat zijn strafrechtadvocaat doet op het ontbreken van opzettelijkheid wordt dus niet door de rechtbank geaccepteerd. Bovendien is verdachte militair geweest, en geldt daarom te meer dat hij moet hebben geweten dat het schieten met geweren in algemene zin gevaarlijk is en dat het nemen van adequate veiligheidsmaatregelen geboden is.

De Officier van Justitie eist een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, en een taakstraf van 180 huur, te vervangen door 90 dagen hechtenis.

 

Verweer strafrechtadvocaat 

De strafrechtadvocaat van verdachte is het hier niet mee eens en voert aan dat de rechtbank rekening dient te houden met de situatie van verdachte. Verdachte is kostwinner van zijn gezin en heeft een dochter van vier maanden oud met gezondheidsproblemen. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf is daarom niet passend. Ook heeft verdachte volgens de strafrecht advocaat goed meegewerkt en dit moet worden meegewogen in de strafmaat. De raadsman verzoekt een werkstraf van 120 uur en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

De rechtbank gaat mee in het standpunt van de verdediging en houdt op verzoek van de strafrecht advocaat van verdachte rekening met de situatie van verdachte. Verdachte heeft een vuurwapen, een demper en munitie voorhanden gehad. Verdachte heeft, na het drinken van bier, het wapen uitgetest. Hierbij heeft verdachte geen adequate veiligheidsmaatregelen genomen, waardoor een zeer gevaarlijke situatie is ontstaan. Verdachte mag van geluk spreken dat alleen de garagedeur en de muur van zijn buurvrouw beschadigd zijn en er geen gewonden zijn gevallen. Het betreffen ernstige feiten, waarop volgens de richtlijnen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf staat. De gevangenisstraf die de rechtbank oplegt is drie maanden geheel voorwaardelijk.

 

Contact met ervaren strafrechtadvocaat vernieling 

U ziet dat een strafrechtadvocaat een grote invloed kan uitoefenen op de strafmaat. Als u vervolgd wordt voor vernieling, is het belangrijk om tijdig deskundige bijstand in te schakelen. Strafrecht-advocaat.nl is gespecialiseerd in strafrecht en bereikt vaak een lagere straf en mogelijk vrijspraak. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.