Strafrechtadvocaat – vernieling

advocaat voor vernieling

Een muur of treinstel die onder worden gespoten met graffiti, prullenbakken of bankjes die vernield worden, het ingooien van een ruit of het bekrassen van auto’s het valt allemaal onder vernieling. Niet alleen het vernielen van bankjes of prullenbakken valt onder vernieling, maar ook het beschadigen van een dier valt onder vernieling. Vernieling wordt streng gestraft

Wat is vernieling?

Vernieling is strafbaar gesteld in artikel 350 van het Wetboek van Strafrecht en wordt omschreven als ‘Hij die opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft <..>’.

Het komt er kortgezegd op neer dat de verdachte opzettelijk en wederrechtelijk (zonder toestemming of recht) een goed heeft vernield of beschadigd. In deze omschrijving staan twee astige termen: opzettelijk en wederrechtelijk. Opzettelijk houdt in dat de verdachte de bedoeling had om schade toe te brengen aan goed of dier. Met wederrechtelijk wordt bedoeld dat de verdachte geen toestemming of recht had om het goed of dier te vernielen of te beschadigen.

Wanneer iemand alcohol heeft gedronken of drugs heeft gebruikt dan zijn mensen vaak niet meer bewust bezig met wat ze doen en wat de gevolgen van hun handelen zijn. Het gebruik van alcohol en drugs neemt niet zomaar de opzet weg...

Wanneer u het contactformulier invult dan zullen onze advocaten uw situatie bekijken en een verweer opstellen waarin wij vaak een lage straf voor vernieling bereiken en regelmatig vrijspraak.
 

Straf voor vernieling

De straf voor vernieling die vermeld staat in het Wetboek van Strafrecht is een gevangenisstraf van twee jaar. Vaak wordt er een taakstraf of een geldboete opgelegd. De hoogte van de straf voor vernieling hangt onder andere af van de schade die is ontstaan. Daarnaast wordt ook vaak als uitgangspunt genomen dat de schade wordt vergoed en daarboven komt nog een geldboete of taakstraf.

Wanneer er sprake is van een strafverzwarende omstandigheid dan kan de straf verhoogd worden. Enkele strafverzwarende omstandigheden:

 • Recidive of herhaling. Wanneer een verdachte al eerder is veroordeeld voor vernieling, dan zal de straf hoger zijn dan iemand die nog niet eerder is veroordeeld voor vernieling.
 • Vernieling op een festival, evenement of voetbal gerelateerd
 • Uitgaansgeweld 
 • Alcohol of drugs in het spel
 • Vernieling van een gebouw.

Dit zijn best veel situaties waarin de rechter een zwaardere straf kan opleggen. Is een van deze situaties op u van toepassing of heeft u bijvoorbeeld een dagvaarding of oproeping ontvangen voor vernieling?

 

Vul direct het contactformulier in en een advocaat met ervaring met vernieling neem gratis contact met u op om uw situatie en de mogelijkheden te bespreken 
 

Dieren mishandeling & vernieling

Zoals hierboven al beschreven is niet alleen het beschadigen of vernielen van goederen strafbaar, maar ook wanneer u een dier beschadigt of doodt valt dit onder vernieling. In lid 2 van artikel 350 van het Wetboek van Strafrecht is dit strafbaar gesteld en dat artikel luidt als volgt: “Gelijke straf wordt toegepast op hem die opzettelijk en wederrechtelijk een dier dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, doodt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt”. Als iemand een dier beschadigt of dood kan hij dus onder de term van vernieling vervolgd worden.  

 

Strafbeschikking voor vernieling of transactie bij tomzitting

Het kan zijn dat u niet een dagvaarding voor vernieling ontvangt, maar een strafbeschikking van de Officier van Justitie. De Officier van Justitie kan namelijk besluiten om u niet te dagvaarden, maar te kiezen voor buitengerechtelijke afdoening. Wanneer u een strafbeschikking ontvangt dan hoeft in principe niet voor de rechter te verschijnen, tenzij u in verzet gaat. Deze strafbeschikking zal een taakstraf of geldboete inhouden en wanneer u deze voldoet dan heeft u net als bij een rechterlijke veroordeling een strafblad. Met een strafblad kan het moeilijk zijn om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. Wanneer u hier problemen bij ondervindt, dan kunnen wij u ook uitstekend helpen. Wij hebben het al een aantal keren toch een VOG weten te krijgen, ondanks dat er een strafbeschikking aanwezig was.

U heeft maar veertien dagen de tijd om in verzet te gaan als u het niet eens bent met een strafbeschikking voor vernieling. Wij adviseren om zodra  een strafbeschikking heeft ontvangen direct een ervaren strafrecht deze strafbeschikking te laten beoordelen. Wij weten als advocaat wat een reële straf is voor vernieling in uw strafzaak en kunnen u adviseren om wel of niet in verzet te gaan. Wie weet is de straf wel veel te hoog is er ontlastend bewijs?

Ook bij een tomzitting, waar u een strafvoorstel (transactie) voor vernieling wordt aangeboden, is het verstandig eerst overleg met een advocaat te hebben. Ook een transactie leidt tot een strafblad en wordt u door een Officier van Justitie, de aanklager, aangeboden. Hij of zij is géén onafhankelijk rechter!
 

Neem bij een strafbeschikking of omzitting / tomztting dan ook direct contact met ons op!

 

Strafrechtadvocaat voor vernieling

Een dagvaarding ontvangen of een strafbeschikking en weet u nu niet meer wat u moet doen of wilt u meer informatie? Dan bent u bij Strafrecht-Advocaat.nl aan het juiste adres. Onze advocaten zijn aangesloten bij de Orde van Advocaten en zijn als specialist strafrecht ervaren met strafzaken voor vernieling.

 

pro deo advocaat en gratis contact bij vernieling

Als advocaat werken wij ook op basis van gefinancierde rechtsbijstand, ook wel pro deo bijstand genoemd. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan werken wij vaak voor een vaste lage prijs. Ook in een strafzaak voor vernieling. Als u contact met ons opneemt bespreken wij met u de mogelijkheden. Het eerste gesprek met ons is altijd gratis en vrijblijvend!

Direct contact met een advocaat bij vernieling

Gratis en vrijblijvend contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.


Onze werkwijze: uw voordeel

Onze werkwijze: uw voordeel

Deskundig én betaalbaar

 • Duidelijke taal
 • Een betrokken en deskundig advocaat
 • Hulp van een strafrechtspecialist
 • Directe contactgegevens van uw advocaat (email, mobiel & whatsapp)
 • Eerlijke tarieven & Ook Pro Deo!
 • Vaste prijs vaak mogelijk
 • Geen beginneling in uw strafzaak

Actualiteit vernieling

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (189 beoordelingen)
 • Goede advocaat perfect geholpen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
 • Zeer vakkundig, snel en accuraat behandeld ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
meer beoordelingen